• English
 • Nederlands
 •    +31 (0)36 20 78 700    info@reymerink.nl
  Home » reiniging en desinfectie

  Wat is het verschil tussen reiniging en desinfectie?

  Reiniging en desinfectie zijn van groot belang voor een goede hygiëne. Alleen zo kunnen ziektes, bacteriën en schimmels tegengehouden worden en besmetting voorkomen worden. Reiniging en desinfectie zijn daardoor noodzakelijke onderdelen voor de diverse beroepen, processen en omgevingen. Wist u dat reiniging en desinfectie niet hetzelfde zijn?

  Eerst reinigen, dan desinfecteren

  Voor een optimale hygiëne zorgt u ervoor dat u het schoon te maken materiaal of oppervlak eerst schoonmaakt met een reinigingsmiddel.

  Reiniging en desinfectie

  • Reiniging is het verwijderen van vervuiling tot een aanvaardbaar of meetbaar niveau.

  Het aanvaardbare niveau is voor elke toepassing anders: in huis mag er best nog een stofje liggen, maar bijvoorbeeld in de cleanroom is één stofje per 10 cm2 al te veel. ‘Aanvaardbaar’ is dus zodanig dat het resterende vuil geen invloed meer heeft, bijvoorbeeld op volgende productiestappen.

  Een oppervlak lijkt na het gebruik van een reinigingsmiddel misschien schoon, maar is dit dus niet altijd! Vaak is ‘optisch schoon’ (met het blote oog) al voldoende, maar soms moet er met nauwkeurige apparatuur worden gekeken.

  Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet.

  • Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.

  Met chemische desinfectiemiddelen zoals alcohol en waterstofperoxide worden veel micro-organismen gedood. Het gaat hier om micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen die voor besmetting en dus ook ziekte kunnen zorgen. Een alternatieve methode is thermische desinfectie, met bijvoorbeeld water van 90°C.

  Kies het juiste product

  Het is belangrijk het juiste reiniging- en/of desinfectiemiddel te gebruiken. De keuze is afhankelijk van de toepassing (instrumenten, oppervlakken of huid), materialen en omgeving. Bij ons vindt u een ruim assortiment reinigings- en desinfectie producten voor verschillende toepassingen, beroepen of situaties. Neem contact met ons op voor advies welk product voor uw toepassing geschikt is.

  Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het RIVM of de website van NHG